„Аз мога — тук и сега”
31 май - 02 юни, 2024г., Девин


Изтегли PDF обновено: 24 Април 2024г.

Обща информация и правила за участие

Националното състезание по Информационни технологии, информатика и визуални изкуства се провежда в град Девин. Състезателната цел е да се покаже мощта и постижимостта на компютърно базираните технологии (ИТ) за реализиране на проекти от творчески характер във възрастовата група на учениците от 7 до 12 клас.

В състезателния ден е задължително участникът да има свой собствен преносим компютър (лаптоп), а за категория "Фотография" - цифров фотоапарат /препоръчваме тип: дигитални огледално-рефлексни апарати (D-SLR), но е възможно да използвате и мобилен телефон и при желание собствен преносим компютър (лаптоп) за обработка на заснетите кадри/. Участниците в категориите свързани с дизайн имат право да използват таблети за рисуване, а във "Видеоклип" техника (възможно е и мобилен телефон) за заснемане на видео кадри - при нужда, но не е задължително.

Софтуерът, с който участниците разработват продукта по заданията, е по избор. Всеки участник носи отговорност за лицензионните права на инсталираните софтуерни приложения на собствения си преносим компютър (лаптоп).

Всички продукти, разработени по време на състезанието, се публикуват и архивират на официалния уеб сайт на състезанието. Публикуваните материали са за обществено ползване, чрез декларация от авторите за информирано съгласие за безвъзмездно използване, като изрично се упоменава името на автора.

За да бъдат допуснати участниците до състезанието е необходимо да удостоверят в деня на регистрация ученическите си права към настоящата учебна година, чрез официален документ, който може да бъде: ученическа книжка/бележник, ученическа лична карта и/или всякакъв друг официално заверен документ (служебна бележка/справка от директор) на който ясно са посочени: трите имена, дата на раждане, име на училище и клас към настоящата учебна година! Всеки участник попълва декларация, чрез която потвърждава, че е прочел и разбрал правата и задълженията си по време на състезанието и се съгласява да спазва стриктно правилника!

В състезателния ден участниците имат право да напускат залите, без да изнасят преносимите си компютри (лаптопи), на които работят, както и да внасят устройства за пренасяне на информация флашки, оптични устройства за пренос на данни и др. ръководителите и др. лица не се допускат вътре в състезателните зали!

Изисквания и условия към участниците

За да участвате в Национално състезание по Информационни технологии, информатика и визуални изкуства „Аз мога - тук и сега” е необходимо да сте ученик от 7 до 12 клас в редовна форма на обучение през учебната 2023-2024 година и да заявите участие, чрез бутон "Регистрация" до 23:59 часа на 17 /петък/ май, 2024 година.

Формата под която участват учениците в състезанието е индивидуална, както и само в една категория. В категориите „Програмиране“ и „GameDev“ участниците могат да се състезават в отбори като броят на членовете на един отбор е най-много 3 (три) и не е задължително отборът да е от едно училище и един и същи клас. Отборът се обявява в деня на състезанието пред квесторите и журито.

Учениците от 7 клас се състезават в самостоятелна възрастова група в която участват САМО ученици от 7 клас. Участниците от 8 до 12 клас са в една възрастова група.

Състезателните категории за всички възрастови групи са:

"Програмиране" → прочети повече от тук

"Фотография" → прочети повече от тук

"Видеоклип" → прочети повече от тук

"Front-end web development" - html & css & js →прочети повече от тук

"Графичен дизайн" → прочети повече от тук

"Презентация" →прочети повече от тук

"Дизайн на сайт (UX&UI)" → прочети повече от тук

"Game Dev" → прочети повече от тук

Всеки ученик участва с придружението на ръководител - учител от съответното учебно заведение. Ръководителят може да бъде и родител и/или настойник на ученика. За ученици от 12 клас, навършили 18 години към датата на провеждане на състезанието - не е задължително придружението на ръководител, но е необходима декларация със съгласие от родител. Навършили 18 години и участващи в същата инициатива/мероприятие/събитие, като участник НЕ могат да бъдат придружители на други лица. Един ръководител може да придружава група от ученици, т.е. повече от един ученик.

Ръководителите (и/или придружаващите/родители, административни и/или упълномощени лица, както и други - шофьори и т.н.) също е необходимо да заявят участие, чрез регистрация.

Такса за правоучастие БЕЗПЛАТНО

За участието си в състезанието учениците, ръководителите и/или придружаващите ги НЕ заплащат такса за правоучастие! Всички материали, както и лекции/дискусии и т.н. са абсолютно безплатни.

Участието в състезанието НЕ е обвързано с настаняване и транспорт, който е организиран. Екипът на „Аз мога - тук и сега” е пряко ангажиран с настаняването и транспорта на всички участници с цел oсигуряването на безпроблемното и коректно протичане на програмата на състезанието. При желание за самостоятелна организация относно настаняване и транспорт, моля да ни пишете!

Жури екпсерти с опит и ежедневна практика

Оценяващата комисия във всяка категория се състои от двама изявени професионалисти в съответната област.

Журито съставя състезателните задачи, по които работят участниците, така както и съответните критерии. Експертите проверяват и оценяват предадените работи по обявените в деня на състезанието критерии.

Всеки участник има право да получи устно разяснение и консултация от журито за поставената му оценка. След края на състезанието в сайта се обявява цялостно класиране с оценките на членовете на журито.

Ментори специалисти с опит във Ваша помощ - тук и сега

По време на състезателния ден ще присъстват доказани експерти за всяка една състезателна категория, които ще бъдат предварително обявени в сайта и представени по време на откриването на състезанието. Всеки участник (както и ръководител) има право да се консултира по време на състезателния ден, както и след това.

Менторите имат право да участват в оценяването при необходимост от допълнително мнение от страна на Журито при оценяването и класирането на участниците.

Награди за победителите и...

Състезателитe класирали се на призови места ще получат награди.

Бъди PROактивен и можеш освен състезанието (призово място) то да спечелиш и най-важното, а именно контакти и възможност за стаж, а защото не и работа (след 12 клас) в някоя от водещите компании в областта на ИТ, реклама, уеб, дизайн, маркетинг и т.н., чиито представители са сред журито, менторите и гостите на събитието...А ти МОЖЕШ ли? : )

Всички останали участници ще получат сертификати за участие, както и подаръци от приятелите/партньорите на събитието, които ще разберете на място.
nagrada az-moga.bg

Облекчен прием в партньорски ВУЗ-ове* за победителите абитуриенти през 2023 година

Методологията, оценяващите и организацията на „Аз мога - тук и сега” е призната за еталон в годините сред университетите в България, което ни дава възможност да имаме партньорски отношения, които позволяват на първенците абитуриенти да бъдат приемани без изпити и с привилегии в:

ФМИ при Пловдивски Университет "Паисий Хилендарски"
Технически Университет - София
Университет по библиотекознание и информационни технологии (УНИбит), София

*До края на месец април 2023 година този списък подлежи на актуализация!

Предварителна програма 2024*

* Ориентировъчна програма с цел рамкиране на събитието и организиране на пътуванията и ангажиментите на всички участници. В деня на пристигане и настаняване ще получите детайлна програма, която ще включва всички занятия с пояснения и почасово за трите състезателни дни.

31 май 2024 петък

10:00 — 17:30 пристигане и настаняване на участниците;
18:00 — 18:30 откриване на състезанието, представяне на методологията, критериите и журито (техническа конференция). Отворена дискусия с журито и участниците за разясняване на състезателния ден;
19:15 — 20:00 лекции по направления;
--> 21:00 вечеря;

1 юни 2024 събота

06:00 — 07:30 закуска;
08:15 — 09:00 настаняване по зали и обявяване на темите, условията и критериите за разработване по категории и обсъждането им с ръководителите;
09:00 — 16:00 участниците работят по поставените задания от журито в съответните категории;
11:00 — 15:00 лекции, дискусии и обучения само за учители/ръководители;
18:00 обявяване на класиралите се ТОП10 за 8 - 12 клас, които продължават във финален етап;
18:30 финален етап за класираните в ТОП10 за 8 - 12 клас - "3 минутка" за представяне и защита/въпроси на реализирания продукт/решение пред жури и останалите участници;
20:00 — 20:45 пауза за вечеря;
21:00 ~ продължаване с финален етап на ТОП10 по категории;
* за 7 клас цялостното класиране се обявява в неделя

2 юни 2024 неделя

06:00 — 07:30 закуска;
08:15 — 09:00 закриване и награждаване на победителите;
09:30 отпътуване;

При всякакви технически (регламент, класиране, консултация и т.н.), както и организационни въпроси (програма, транспорт, настаняване и др.) свържете се с нас!

„Аз мога — тук и сега” - единение от съмишленици работещи в полза на и за деца, юноши, младежи и преподаватели от/в средното образование

ТЕ.говорят

основател на аз мога - тук и сега
„Аз мога - тук и сега”

Сърдечно благодаря Ви! Инициативите „Аз мога - тук и сега” от възникването през 2010 година до днес се осъществяват, чрез единение от съмишленици. Различни физически и юридически лица обединени в сдружение с нестопанска цел в полза на и за деца, юноши, младежи и преподаватели от/в средното образование. Защото бъдещето и дългосрочните успехи (кариера, семейство, приятелство, здраве и т.н.) не се постигат, чрез еднократно действие, а с постоянство!


  • Киви Дизайн
    ю. лице орг. изп.
  • bg site fondacia
    основен партньор
  • Изпити.нет - Българският образователен портал
    част от az-moga.bg
  • gdbop
    генерален партньор
  • private lawyer sofia
    основен партньор
  • адвокатско дружество димитрова и стайкова
    важен партньор
  • светлин наков
    Светлин Наков
  • американски университет
    АУБ
  • Обяви за работа - JobTiger - HR компания и кариерен сайт
    обяви за бъдеще
  • Хостинг, домейни, виртуални и наети сървъри, SSL сертификати - за бързи сайтове с 24/7 поддръжка, 360° защита, ежедневен backup и още безплатни екстри!
    Драгомир Желев
  • Ruslan Leteyski
    Руслан Летейски
  • глобален лидер в предоставянето на професионални ИТ, инженерни и здравни решения. С повече от 20 години опит, организацията има офиси в Европа, Северна Америка, Азия и Австралия.
    IT аутсорсинг
  • We build next generation IT solutions for impactful organisations
    Musala Soft
  • Името ни въплъщава целия творчески спектър на една арка, която води напред амбициозните и талантливи бъдещи професионалисти. Арка, която се издига още по-високо.
    game development
  • Курсове и уроци по програмиране - Софтуерен университе
    SoftUni
  • CodeIT е един от първите частни конкурси по състезателно програмиране в света.
    CodeIT
  • mail bg
    първата е-поща
  • млади лидери
    новини за лидери
  • стани партньор на аз мога - тук и сега
    станете партньор...

Държавни институции партньори

Нашите Инициативи

IT Състезание от 2011
SUPERлятна Академия от 2012
Поход на вдъхновителите от 2013
Състезание по чужди езици от 2015 allУМНИ.клуб от 2019

Социални мрежи

az-moga.bg DISCORD
Facebook страница
Група facebook
Flickr снимки
Youtube видео
Instagram официален

сдружение с нестопанска цел

„Аз мога - тук и сега”
ЕИК/ПИК: 205339597
МОЛ: г-н Кристалин Чавдаров
град София п.к. 1000
ул. "Г. Бенковски" № 37
02-44-84-0-84
089 / 2426666
sega [@] az-moga.bg

Банкови реквизити

IBAN: BG42ESPY40040073673701
SWIFT/BIC: ESPYBGS1
Банка: ЦКБ / Изипей