Работи в софтуерната индустрия от 2005 г. като паралелно с това през последните 17 години работи и в държавното висше образование.

От 2005 до момента успява да съчетава кариерата си в ИТ индустрията с работа във Факултета по Математика и Информатика на Пловдивския Университет “Паисий Хилендарски” (където защитава докторската си дисертация през 2011, а към момента е главен асистент).

Съосновател е на академия Прагматик, софтуерната компания Програмиста и Прайм Холдинг, работил е по софтуерни продукти за български и чуждестранни пазари. Паралелно с работата си в ИТ индустрията работи активно в средното и висшето образование (участва в създаването на средношколската специалност “Приложен Програмист” и бакалавърската специалност “Софтуерно инженерство” във Великотърновския университет, преподава, организира клубове по програмиране и др.)

През 2019 учредява ИТ компанията ULPIA TECH, която към момента партнира с големи чуждестранни продуктови компании и се занимава с разработка на софтуерни системи и интеграции.

През последните 10 години Никола е част от екипа на Националното Състезание по ИТ, Информатика и Визуални Изкуства “Аз мога - Тук и сега”, като журира и организира категория Програмиране.